d
Truške Istra Slovenija

Ekološka vinogradniška kmetija Rodica

Družinska ekološka vinogradniška kmetija Rodica se nahaja v osrčju slovenske Istre, v vasi Truške pri Marezigah nad Koprom. Klet leži na vrhu hriba s pogledom na morje Tržaškega zaliva in neokrnjeno naravo reke Dragonje. Na 15 hektarjih obdelujemo 60 tisoč trt, zasajenih predvsem z avtohtonimi sortami refoška, malvazije in rumenega muškata ter drugih, merlota, cabernet sauvignona, syraha in sivega pinota. Pridelava grozdja poteka v skladu s pravili ekološkega kmetovanja, ki temelji na gospodarjenju v sožitju z naravo. Z velikim spoštovanjem do narave in tradicije, z ljubeznijo in strastjo pridelujemo vina, ki nas navdihujejo. 
Leta 2006 smo pristopili v ekološko kontrolo in po treh letih prejeli certifikat za ekološko pridelano grozdje, leta 2012 pa še za ekološko pridelano vino. 

Prepričani smo, da se kakovost rodi v vinogradu

Ekološko vinogradništvo

d

Zemljišča, na katerih smo zasadili vinograde, so bila zadnjih 50 let zaraščena. Na njih se nikoli ni uporabljalo umetnih gnojil ali škropiv. Trte, posajene v revni zemlji in plitvih tleh, rastejo skromno. Na osončenih in zračnih legah bolezni vinske trte lahko obvladujemo brez uporabe sintetičnih zaščitnih sredstev.

Tako lahko tudi v večjem spoštovanju in sožitju z naravo pridelamo zdravo in zrelo grozdje, iz njega pa zdrava in močna vina, ki odražajo značaj našega vinorodnega okoliša.