Ekološko kmetovanje je način in oblika kmetovanja, ki temelji na ravnovesju med tlemi (zemljo), rastlinami, živalmi in človekom ter sklenjenem kroženju hranil vseh vključenih elementov. Pazljivo ravna z naravnimi viri, varuje okolje, naravo, živali in vodo.
Glavne prednosti:
- Ekološko kmetovanje zagotavlja pridelavo visoko kakovostne in varne hrane.
- Temelji na izboljševanju ali vsaj ohranjanju rodovitnosti tal ter biotske raznovrstnosti.
- Uporabljajo se naravne metode za zatiranje bolezni, škodljivcev in plevela.
- Prepovedana je uporaba mineralnih gnojil, sintetičnih sredstev za varstvo rastlin in gensko spremenjenih organizmov.
- Prispeva k ohranjanju kulturne kmetijske krajine in pozitivno vpliva na razvoj podeželskih območij; lahko ustvarja več delovnih mest in omogoča več vrst dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, zlasti v predelavi živil, trženju in turizmu.
- Ustreznost ekološke pridelave in predelave na kmetijah nadzirajo kontrolne organizacije s postopki redne in izredne kontrole, ki:
- preverjajo dejansko stanje na kmetiji (pregled površin, kmetijskih objektov, skladišč, zapisov) in
- ugotavljajo skladnost s predpisi za ekološko kmetijstvo (kontrolno poročilo, določitev potrebnih ukrepov.
Zakaj je ekološko pridelana hrana za pridelovalca in potrošnika tako dragocena?
- Pridelki iz ekološke pridelave so pridelki najvišje kakovosti.
- Pridelani so na popolnoma naraven način v sozvočju z naravo in človekom.
- Odlikuje jih višja vsebnost hranilnih snovi vitaminov, mineralov in antioksidantov.
- Ne vsebujejo nevarnih pesticidov in drugih škodljivih snovi.
- Pri predelavi se ne uporablja nepotrebnih dodatkov, ojačevalcev okusa, barvil ter naravno-identičnih ali umetnih arom.
- Ekološka pridelava poteka v skladu z natančno določenimi strogimi predpisi in pod rednim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov.